tisdag 31 januari 2012

Besatthet

 Jag kan inte få nog av vissa inspirationsbilder. Rättare sagt kan jag inte få nog av känslan och färgsättningen i vissa inspirationsbilder. Det är som inredningsporr. Det kanske är detta jag ska försöka uppnå när sambon är på vift, att förändra känslan här hemma.. Det hade varit en intressant uppgift :)


Bilderna ovan: Residence


Bilderna ovan: Sköna hem



Fyndad förvaring

Jag försöker hålla igen lite med shoppingen just nu, men få saker gör mig så lycklig som ett riktigt kap! Jag sprang in på Ica Maxi häromdagen och hittade en jättefin korg för 20 kr. Det är ju så billigt att jag nästan tjänar pengar på att köpa den. Så den kånkade jag hem, på cykel.. :)

Nu har jag en given plats för de kuddar och plädar som inte alltid behöver vara i soffan.

Määä

Gillar lammkudden väldigt mycket på denna bilden. Men framför allt gillar jag kuddarna överhuvudtaget. Det är lite dumt att det ska vara så fint att ha så många kuddar i soffan att man faktiskt inte kan sitta där.. men nu när jag ändå fyndat en så praktisk korg att förvara allt i så blir jag lite sugen på att utöka mitt sortiment. 

Snål Ekonomisk som jag är vill jag passa på att utnyttja de tyger jag har hemma istället för att köpa nya betydligt dyrare kuddar, och jag hade behövt träna på att sy... Här har ni nämligen en kvinna som aldrig sytt ett kuddfodral (jag har sytt ett par hela kuddar i mina dar, men that's it). Jag hade mått bra av utmaningen helt enkelt :)

Bild: Sköna hem
Får se när tiden, orken och lusten infinner sig på samma gång. Och när den gör det får ni heja på mig så att jag avslutar det jag påbörjar :)

måndag 30 januari 2012

Garderobsröj

För tillfället försöker jag rensa ur garderoben, eller organisera lite där i alla fall. Jag är verkligen usel på att hålla i ordning i garderoben.. helst av allt slänger jag mina kläder på en stol och när stolen är full så hamnar resten på golvet.. Sen när jag inte har några kläder kvar i garderoben så är det dags att tvätta.. Så när tvätten väl kommit ner i en ikeakasse och hamnat i sovrummet kan det ta ytterligare en vecka innan de hamnar i garderoben.. och då har jag förmodligen bara stuvat in dem snabbt och lite halvt slarvigt... Toppen ellerhur..?

 Men här har vi två heta tips från allas vår kära Martha Stewart som jag tyckte var så fiffiga att de tål spridas. Jag har hört att jag inte är ensam om att ha lite rörigt.. eller?

För att hålla sängkläderna organiserade kan man stoppa in varje set i ett av örngotten som tillhör det setet. Inga örngott kommer bort, allt ser snyggt och organiserat ut. Superduperkalasbra säger jag :)

För att byxorna ska hålla sig kvar på galgen kan man fästa möbeltassar på dem. Ja du såg rätt, möbeltassar! Hur smart är inte det på en skala! Det är ju så smart att jag vill hänga upp alla mina byxor bara för att vara sådär fiffig!

Förresten, kallas det att organisera garderoben när man sitter och googlar efter snygga bilder på walk in closets..?

1000

Den 18 oktober 2007 skrev jag inlägg nummer ett i denna bloggen. Nu är vi framme på nummer 1000. Det är ju helt galet. Jag är alltså inne på år nummer sex.. Jag är den som aldrig avslutar det jag påbörjar men att blogga har jag helt enkelt inte kunnat låta bli att fortsätta med. Det är ju min drog, mitt bollplank, min bebis. 

Det känns passande med en liten revy över åren som gått. Jag ska försöka hålla mig kortfattad :)

2007
Detta är bilden som startade det hela. Ett helt rivet badrum som vi renoverade själva (nog mest sambon..) och mitt i allt detta kunde jag inte förstå varför sambon suckade tröttsamt när jag ville prata om att måla om köket och riva ner de fulgula tapeterna i vardagsrummet.. Vi var visst på lite olika platser i tankarna helt enkelt, och för att skona sambon och få utlopp för mitt behov av att planera, inspireras och diskutera så startade jag Inredningskaos (ett namn som alltid passat in i mina hem.. )

2008
Detta är året som badrummet blev klart efter mycket om och men.. Att renovera badrum på egen hand är inget jag rekommenderar.. I februari var vi lyckliga som äntligen fick ta den första duschen i den egna lägenheten på 4 månader..

Nästa steg blev att ta itu med de fulgula tapeterna. Eftersom vi visste att vi ändå skulle flytta valde vi att prova på en väldigt vågad blå nyans, och inspirationen kom ifrån Carries lägenhet i Sex and the city filmen. Sambon och jag var helnöjda, men som sagt så var det nog bra att vi inte hade några planer på att bo kvar särskilt mycket länge till..

2009
I början på året blev jag färdig förskollärare och började jobba och tjäna lite pengar. Detta bidrog till att vi i mars vann budgivningen och blev ägare till en lägenhet som nästan inte alls stämde överens med våra ursprungsliga kriterier. Vi som var lite trötta på renoveringar köpte ett totalt renoveringsobjekt och valde att blåsa ut hela lägenheten på en gång. Alla tapeter och golv revs ut, väggar revs ner och vi gick bananas på hela planlösningen. Jag är evigt tacksam över att ha en händig sambo.. 

Under tiden som vi renoverade som mest bodde vi kvar i den gamla lägenheten, när vi väl flyttade in hade vi dock kvar köksdelen, och fick spendera hela sommaren utan kök.. Det blev en dyr sommar, men vi fick i alla fall prova på alla restauranger i närheten av det nya hemmet :) Till slut så blev vi i alla fall klara med renoveringen (typ..).
2010
Detta är året som jag väljer att våga lite. Inför min 25 års dag skickar jag ut en inbjudan där jag bjuder på mig själv rätt friskt, och det gick hem då det blev en fest som hette duga med goodiebags, god mat, ösregn jag aldrig sett maken till och väldigt många härliga människor :) Jag valde även att våga prova bli lite businesskvinna och sälja mina alster online via butiksbloggen Iriskonst

2011
 Efter att i flera år varit i konflikt med mig själv över vilken inredningsstil som passar mig och vad jag trivs med, börjar jag nu känna att alla bitar börjar falla på plats. Trots att jag älskar färg så är det lugnet som drar i mig, och en palett med med svartvita och naturnära toner är det som känns mest rätt för mitt hem. 

Nu börjar jag bli lite pysslig på riktigt också och bygger ett lastpallsbord, renoverar ett skrivbord, målar en matta och tar på mig en massa andra projekt som jag ännu inte avklarat helt.. :)

Detta är också året som jag vann produkter från Elfa för 10 000 kr, och kunde köpa skjutdörrar till garderoben för ca 3000 kr. Billigt och bra :) 

2012
Nu är vi här. Nästan en månad har gått på det nya året som jag vill ska bli ett år att minnas. Det är väldigt nostalgiskt att se alla dessa bilder och läsa igenom alla inlägg och se hur mycket jag också vuxit under denna tiden. När det första inlägget skrevs var jag 22 år gammal, så det är ju inte så konstigt att jag har mognat under åren. Det ska bli spännande att se hur detta fortsätter att utvecklas, både bloggen och jag själv :)

Tack till er alla för att ni kikar in och läser här, det är verkligen guld värt att veta att jag har er som ett bollplank när jag behöver skriva av mig :) En tävling för att fira inlägg nr 1000 är på gång och kommer så fort jag fått ihop detaljerna :)

Tidig fotoinspiration


Älskar denna bilden. Ett foto kan göra så mycket, här gör fotot hela rummet. Personlig och vacker konst behöver inte kosta skjortan, fram med kameran, skaffa photoscape för lite lätt redigering och skicka iväg till framkallning för max några hundralappar.

Detta är för övrigt inlägg nummer 999.

söndag 29 januari 2012

Sashimi

Sashimi blev det, och enkelt var det. Väldigt gott dessutom. Det är skönt när man hittar maträtter som man inte behöver laga (förutom hämtmat..). Det mest avancerade jag gjorde var att dela lax och koka vatten till misosoppan (som var en färdig misopasta som man hällde i kokande vatten.. klart!) Gott enkelt och nyttigt!

Balans är ju viktigt, och därför blev det en påse chips till efterrätt. De var ekologiska, så det är ju plus minus noll..

Egosöndag

Att gymma på en söndag är pluspoäng. Jättemånga pluspoäng.

Jag ska bli stark som pippi.

Ikväll ska jag prova att göra sashimi och misosoppa. Blev jättesugen på det, men inte lika sugen på att betala vad det kostar att köpa färdig. Och egentligen, hur svårt kan det vara att tillaga rå lax.. den är ju rå..

DIY: Återvunnen korg

Ett enkelt pyssel att hitta på en mysig söndag. Tillverka en korg av pappersrester! Använd vilket papper som helst, tänk vad fin den kan bli med tidningspapper. Jag gillar också verkligen tanken att det som annars ska slängas får nytt liv och ett nytt syfte via pyssel! Detta ska jag prova! Beskrivning hittar ni hos Design Sponge, och det är även därifrån jag lånat bilden!

jävelskap

 Senast när Sambon var iväg och jag var ensam hemma valde jag att måla hallen mörkgrå utan att säga något. Anledningen till det var att när jag föreslagit att vi skulle måla den just mörkgrå hade han inte tyckt det var en bra idé, utan ansåg att det skulle bli för mörkt. Så jag gjorde det ändå, och det blev ju bra :)

 Nu är han ju iväg igen och jag funderar på vad jag ska hitta på för jävelskap denna gången. Något vill jag ju göra, bara för att jag kan.. :) (kanske inte kommer måla om en större yta bara för att det är skoj utan att ha tänkt igenom det ordentligt.. men nåt lite mindre..). Tips på små förändringar som enkelt kan fixas mottages gärna! :)



(Såhär såg hallen ut innan jag var framme med penseln)

lördag 28 januari 2012

Kaktusakuten..

 När jag i morse drog upp persiennerna ut mot balkongen hajade jag till lite, tre kaktusar som jag ställt (och sen glömt...) där ute såg rejält väderbitna ut, så pass att en av dem var knäckt på mitten och den andra hängde med halva "kroppen" ner i marken.. Den tredje kaktusen hängde med översta delen, och såg ut att ha klarat sig bäst.

En annan kanske hade kastat in handduken och förklarat kaktusarna döda, men inte jag. Här ger vi inte upp utan en kamp! 

 Jag kan tragiskt lite om kaktusar, men dessa har varit med mig länge. Den ene (i den vita krukan) fick jag av min mor när jag bodde hemma, och av någon underlig anledning så döpte jag den till Charlie.. Den andra på bilden är en av två överlevande kaktusar som jag själv sådde (även detta när jag bodde hemma hos mor och far). Så även om jag ibland inte tyckt att de passar in i inredningen, eller vetat var jag ska placera dem (därav balkongen..) så har jag ett skumt band till mina kaktusar.  Måhända att detta är lite udda, men den bjuder jag på :)


Lite dystra och frusna stackare..




Räddningen hoppas jag består av värme, vatten och blomsterpinnar. Nu är det bara att vänta och hoppas!

(fy för iphonens fotokvalitet.. det kanske får bli ett minneskort trots allt!)

Praktiskt inramat

Har man mycket böcker (något jag inte har..) kan detta vara en smart och väldigt snygg lösning. Rama in dörren med böcker, och sortera dem gärna enligt färg (vem bryr sig om det är lätthittat och alfabetiskt.. snyggt ska det vara!)

Bild: Apartment therapy

fredag 27 januari 2012

Minnesförlust


Det är alltid underbart med fredag. Men idag blir det lite vemodigt eftersom jag blir en så kallad gräsänkling.. Sambon ska lyxa till det och åka skidor i Österrike medan jag lyxar till det genom att låta bli att åka med och bo med ett gäng grabbar (ett beslut jag är ganska nöjd med..) :) Jag våndas lite för att laga mat till bara mig och det kan hända att det blir en del mackor till kvällsmat, men framför allt så är det lite svårt att hantera att han tar med sig det enda minneskortet (!) som finns i hemmet.. alltså inget fotande på en vecka.. jodåsåattee.. det känns sådär.


Bild: En dukning i favoritfärgen grått från april 2011.
 Så antingen får jag köpa ett nytt minneskort (vilket känns totalt onödigt för en enda vecka, men kanske ändå ack så nödvändigt..), eller så får jag bjuda på gamla godingar under en vecka. Det känns visserligen lite trevligt att se tillbaka på alla bilder från alla år jag bloggat.. snart, mycket snart har jag skrivit 1000 inlägg! Det känns som det borde firas med en tävling.. ska se vad jag kan hitta på :)

Grönskön shopping

Något som ligger mig varmt om hjärtat (som ni nog vet vid detta laget..) är mat. Jag älskar mat! Det är få saker jag kan bli så lyrisk över som en god ost eller en riktigt oljig spagetti vongole (som gärna får serveras i Rom.. då dör jag lite inombords på det bästa av sätt..). 
 
Men något som inte går hem hos mig är alla E-vaddetnuärförnåtskit siffror som står överallt på i stort sett alla förpackningar i affären.. Jag har börjat känna mer och mer att det är respektlöst mot mig själv att stoppa i mig en massa kemikalier när jag inte vet (vet någon?) hur de kommer påverka mig om 10-20-50 år.. (och då har jag inte ens gått in på miljöaspekten inom ämnet, och det orkar jag oftast inte för den är ju helt gigantisk..)


Idag kl 10 öppnar Green Matmarknad i Västra Hamnen. I gallerian som ligger precis bredvid Turning Torso, väldigt svårt att missa. Jag kikade lite på deras hemsida och jag hajade till och blev lite jättelycklig när jag såg en lång lista med svåruttalade namn på konstgjorda ämnen och kemikalier som inte får finnas i produkterna de säljer! Så jag kan strosa in där och slippa läsa en enda innehållsförteckning (för det är ju ett så ansträngande i-lands problem..) eftersom de redan har läst den åt mig. Det gillar jag :)

Läs mer om matmarknaden i sydsvenskans intervju som kom i början på veckan, och på deras hemsida.

torsdag 26 januari 2012

I det enkla...


 Imorgon är det fredag. Det gör mig lite lycklig :)

Mjuka skepp

En nyhet i tygväg från Ikea är tygerna Benzy. Fina, maskulina med marina inslag och behagliga färgkombinationer.




Ljuset på den sista bilden får mig att längta lite extra till vår och sommar.. åh denna längtan..

DIY: Industrispotlights

Här är det någon som har tänkt lite utanför den där boxen och skapat en minst sagt intressant variant av spotlights, industrilampor på rör i taket. Jag undrar om rören har fler funktioner än att bara hålla uppe lamporna.. Oavsett vilket så gillar jag det, ovanlig och rolig idé.

Bild: Country Living

onsdag 25 januari 2012

Slaget om industrilampan

Vilken föredrar ni, Ellos 399 kr eller Clas Ohlson 99 kr?

Lysande ballonger

Via Möbler.se hittade jag denna snyggingen, lampan Balloon från Crous Calogero. Varför kom inte jag på denna idén.. den är ju klockren.. Speciellt i ett barnrum. Fortfarande finns den inte att få tag på i Sverige, men någon borde ta ett bra affärsbeslut och köpa in några.. jag tror efterfrågan kan bli stor :)

Eget collage med bilder härifrån

EAT

Det är inte så att vi behöver en skylt för att påminna oss om det.. vi behöver inte heller en skylt för att uppmuntra oss att ta en eller två extra portioner mat, för det gör vi ändå.. Men varför inte ha en skylt som visar att det är just detta vi älskar att göra! I mitt kök är maten älskad, och den ska hyllas. Då är det bra med en skylt :)

tisdag 24 januari 2012

Nordmyra

Våra matplatsstolar börjar falla i sönder. Vi behöver nya så småningom men vi har aldrig varit överens om vad vi ska ha. Därför slog vi till på våra billiga myrankopior från Harald Nyborg.. Men som sagt, kvalitén på dem håller inte i längden om man ska bjuda vuxna män på middag då och då..

Bild från Alvhem
Stolen Nordmyra från Ikea kan vara en stark kandidat tror jag. Kostar 499 kr per stol och jag gillar det väldigt skandinaviska utseendet. Fint i bilden ovan att de matchat den skandinaviska stolen med en persisk matta. Tjusig kombo tycker jag :)

Prisvärd inredningsinspiration

De inspirerande bilderna nedan kommer ifrån Sköna Hem, och anledningen till att jag fastnade för dem var dels den fina miljön och snygga inredningsdetaljer, men framför allt jag ser som kommer ifrån Ikea (gardinerna, fåtöljerna, sofforna). Detta känns som en miljö som inte måste ha kostat skjortan, utan något jag själv faktiskt hade kunnat ha råd till. 

Ljusslingan som hänger i gardinen är en så fantastisk detalj tycker jag, och ja, jag kommer nog att stjäla den idén med gott samvete :)
Jag fick för mig att matplatsstolarna också var Ikeas, men jag hittar dem inte på hemsidan. Någon som har en aning om var de kan hittas? Jag gillar dem verkligen och vet att jag sett dem någonstans..
Update:
Härligt med snabba svar! Ännu härligare att få höra att jag har rätt ;) Stolen Reidar från Ikea är det vid matbordet. Snygg som attan är den också.

måndag 23 januari 2012

DIY Sänghimmel

Låt romantiken flöda inför alla hjärtans dag med en hemmagjord sänghimmel! Supermysigt, jag hade hemskt gärna haft en.. får se om jag lyckas övertala sambon att borra lite hål i taket :)


Bilder: Skärmdump från ikea



Äppel päppel

När man är sugen på något gott men vill spara in lite på kalorierna kan jag rekommendera äpplechips. De tar lite tid att göra, men de blir väldigt goda och mättar sötsuget. Som plus i kanten är de ganska fina också :)

 Skiva äpplen så tunt det bara går, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, strö över kanel och värm på 60 grader i 3-5 timmar. I receptet jag hittade stod det 3 timmar, men när jag gjorde dem så glömde jag bort dem i ugnen så de fick ligga i fem och blev jättegoda! Så prova er fram, det blir nog bra :)
Bilder: Privata


lördag 21 januari 2012

En Fatboy i taket

Här är den alltså. Lampan Rockoko ifrån Fatboy i hela sin prakt. Det första som förvånade mig här var att Fatboy har gjort en lampa överhuvudtaget.. Jag trodde nog att deras sortiment skulle vara lite begränsat till möbler som man sätter sig på.. men tji fick jag :)

Nästa överraskningsmoment är att lampan är vattentät. Alltså passar den utomhus och i allehanda våtutrymmen. 

Jag är mycket förtjust måste jag säga. Den är ju dessutom väldigt snygg och tänk vilken oväntad inredningsdetalj som hade kunnat lyfta vilket badrum som helst. 

Den finns att köpa för 5 950 kr på internetmöbler.se (och med Kampanjkoden Inredningskaos får ni dra av ytterligare några hundralappar..)

Förmåner till er :)

I samarbete med Internetmöbler.se kan jag nu erbjuda er kära kaosläsare lite förmånliga möbelpriser. När ni skriver kampanjkoden INREDNINGSKAOS dras 5% av hela beloppet. 



I sortimentet finns allt möjligt i möbelväg. Jag är själv väldigt förtjust i deras lampor, som kommer i alla former och prisklasser. Lampan till vänster på bilden ovan är så härlig att den förtjänar ett helt inlägg för sig själv, vilket kommer lite senare idag :)




Så gå in och kika och se om ni hittar något ni faller för, erbjudandet gäller fram tills i juni i år så ni har lite betänketid på er :)

Konsten att hänga upp..

För flera flera månader sedan, förmodligen någon gång i somras, köpte vi ramar som jag tänkte ha fina tavlor i ovanför sängen. Det som inte var helt genomtänkt med den planen var att jag inte på förhand bestämt motivet till någon av tavlorna.. Så tills nu har de gömt sig bakom sambons nattduksbord och gapat tomma i väntan på att jag ska komma på något vettigt..

Så helt plötsligt sker det, jag väljer bild, redigerar den, blir nöjd (!), skriver ut, ramar in och ställer mot väggen så de kan samla lite mer damm innan de hängs upp på sin slutdestination på väggen...




Tanken är att det ska se ut som på bilden ovan. Fast med en tavla mindre.. lite mindre stelt bäddat och inte så väldigt beige, trots att väggen är beige, men det försöker jag inreda bort så gott det går.. 

Det hade varit så bra att vara en sån där människa som får saker gjorda.. Det ligger inte i min natur att få tummarna loss och göra det jag ska göra när det ska göras.. Så är det bara, och jag bråkar inte med naturen.