onsdag 22 augusti 2012

Mina isländska italienska köttbullar

Kvällens middag såg ut såhär, och smakade så jäkla gott att sambon inte får med sig en matlåda imorgon.

Lammköttbullar i tomatsås   
(receptet är väl för ca 4 personer, men eventuellt äter ni upp allt ändå, det gjorde ju vi)
Bullarna:
Blanda 500 g lammfärs med ett ägg, en tesked dijonsenap, en tesked med sambal oelek (mer eller mindre efter smak) och två pressade vitlöksklyftor. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Rulla till bollar, ni får själva välja storlek :)

Såsen:
(jag använder inte mått.. så höfta lite och gå på känsla, då blir det kärlek i maten).
Blanda en burk krossad tomat, lite rött vin (kanske två, tre deciliter), sambal oelek efter smak, en tesked dijonsenap, salt, peppar, timjan och en tärning köttbuljong. 

Lägg köttbullarna i en varm stekpanna och strö över ca en och en halv matsked vetemjöl, låt bullarna få en fin yta och häll sen över såsen. Låt allt koka i totalt ca 30-40 minuter tills såsen fått en bra konsistens (den ska reducera en hel del). Smaka av under tiden och tillsätt vad ni känner att den saknar :)

Servera med pasta, gärna riven parmesanost och en god sallad med färsk basilika (det sista hade inte jag men hade jag haft det så hade jag nog dött lite mer mättnadsdöd än vad jag gör nu..).

När den första doften av stekt lammfärs når era näsor så kan ni skicka en tanke åt mitt håll. 
Det är doften av min barndom. 

1 kommentar: