måndag 1 oktober 2012

Sex tips inför flyttstädet

Att flyttstäda är lite av en konst, en konst som jag gärna gör. Det skulle inte falla mig in att anlita någon att städa lägenhet då jag faktiskt är lite för snål för att betala någon annan att utföra ett arbete som jag tycker att jag gör bättre själv. Det är ju inte så väldigt svårt när alla möbler väl är flyttade. 

Ifall någon av er där ute skulle bli sugna på att flyttstäda har jag samlat lite tips som jag lärt mig på vägen. 

1. Spara gamla tandborstar! Bättre verktyg finns knappt för att få bort smuts i små utrymmen. Till exempel så använder jag alltid tandborsten till smulorna som samlas under spishällen, klockrent!

2. Diskborsten är bra för annat än att diska med, think outside the box litegrann vetja! Diskborsten är också väldigt bra när ett badkar ska skrubbas till exempel. Mest på grund av att det långa skaftet underlättar för städarens kroppsposition, som sällan är ergonomisk när man skrubbar ett badkar.

3. Börja tidigt! Så fort du börjar packa kan du börja städa och det underlättar så himla mycket när det väl  är dags. När du har tömt ett köksskåp, damma av det lite snabbt med en våt trasa så är det klart, det tar mindre än tre minuter (det vill säga om inte det är väldigt smutsigt..) och så har ni ett skåp mindre att bekymra er över. Samma sak gäller egentligen allt, har du en stund över någon dag så tvätta ett fönster eller två, om diskmaskinen inte fylls så släng i köksfläktens filter och få det överstökat!

4. Att vara ute i god tid gäller speciellt köket då matfett kan ta tid och kan gå en (iaf mig..) på nerverna. I vår förra lägenhet skrubbade jag bort allt fett från köksskåpens ovansida och täckte sedan de rena ytorna med plastfolie (detta gjordes långt innan vi ens funderade på att flytta..). När det sen var dags att flytta var det bara att ta bort plasten med allt matfett och kasta, och känna sig överdrivet nöjd med att slippa skrubbandet!

5. Är du osäker på hur mycket som ska städas? I regel är det som så att allt ska städas, absolut allt. Ifall du står och funderar över om du verkligen behöver städa ett område, så är svaret i regel ja. Allt som kan ha fått ett uns av damm på sig ska bli rent. Hemmet ska vara så nära nyskick det bara går. Skänk en tanke till de som flyttar in efter dig, de ska få en nystart i sitt hem, så all smuts som samlats under din tid ska bort!

6. Städa alltid uppifrån och ned. Börja så högt uppe som möjligt och arbeta er ned, och ta golvet i samtliga rum allra sist så slipper du dubbelt arbete.

Hoppas att någon får nytta av listan när ni ska flyttstäda! :)

2 kommentarer:

  1. Superbra tips! Fast jag är inte ens i närheten av en flytt nu förstås :)

    SvaraRadera
  2. nepp. kommer aaaaaldrig mer flyttstäda själv. Har gjort det tio gånger eller så, men sist lejde vi bort det. Såå sköönt att stänga dörren och gå ifrån smutsen.
    Men du är duktigt du :)

    SvaraRadera